Mirjana Marinković-Lepić: Nije nam EU zatvorila granice, već naša vlast

“Bosna i Hercegovina je ponovo ušla u neku vrstu viznog režima kad je EU u pitanju. Sad nam je viza zdravstveno stanje nacije, tačnije broj zaraženih koronavirusom. Za ovo odgovornost snose entitetske vlade i Vijeće ministara”, poručila je Marinković – Lepić te dodala:

“Mjere su oslabljene, a i ove koje imamo građani nedovoljno poštuju jer im je aktuelna vlast uništila povjerenje u institucije sistema i njihove preporuke. Kako da poštuju mjere, kada ih predstavnici vlasti, oni koji mjere nameću, ne poštuju? Korona derneci i nelegalne nabavke medicinske opreme samo su dio toga što je građane obeshrabrilo u poštivanju mjera. Mi, da bismo vratili stepen zaraženih u okvire EU prosjeka, prvo moramo vratiti povjerenje građana u sistem. To ćemo učiniti tako što ćemo pod hitno procesuirati sav kriminal vlasti počinjen u vrijeme pandemije kao i ponašanja predstavnika vlasti koja nisu u skladu s propisanim mjerama”.

Također, kako je istakla, neophodno je na nivou države imati jedinstven plan borbe protiv pandemije, za šta je odgovorno Vijeće ministara.

“Za trenutnu nemogućnost putovanja građana BiH u zemlje EU, krive su entitetske, kao i državna vlast, a sigurno je da će ista ta vlast za ovo kriviti zemlje EU. Za razliku od vas, naših entitetskih vlada i Vijeća ministara, EU brine o zdravlju svojih građana”, navela je Marinković – Lepić.


{$excerpt:n}