Granice EU se otvaraju za Srbiju i Crnu Goru, ali ne i za BiH

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog jula, među kojima, iz regiona, su samo Srbija i Crna Gora uspjele da uđu, objavio je “Radio Slobodna Evropa“.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterija.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Prijestolnice EU imaju rok do subote u 18 sati, da se usaglase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

Naime, glavni kriterij da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

U smjernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u posljednjih 14 dana.


{$excerpt:n}