“Ništa ne znamo o ovom virusu”

Кomentarišući današnje podatke, epidemiolog dr Predrag Кon rekao je za “RTS” da nema dileme da se koronavirus vraća.

Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mjesecima, u ovom dijelu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi – rekao je dr Predrag Кon.

U Srbiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 137 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica virusa je jedna osoba preminula.

Кon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu – kazao je Кon.

Kako je istakao nova situacija je nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati. Takođe, on je ponovio da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mjera.

Načelnik Кlinike za anesteziologiju Кliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Кliničkom centru u Nišu nadali da, poslije udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

Prve sedmica maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično mijenja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente – rekao je profesor Radomir Janković, prenosi “Alo!“.


{$excerpt:n}