Gorivo skuplje do deset feninga

Cijene goriva na pumpama u BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su više od šest do deset feninga po litru, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da i u narednom periodu zadrže trend rasta.

Almir Bečarević, stručnjak za energente, rekao je za “Nezavisne” da je cijena nafte na svjetskom tržištu u porastu pa je i cijena goriva na pumpama odmah viša.

“Činjenica jeste da je cijena nafte na svjetskom tržištu porasla te opravdanja za većim cijenama goriva na pumpama ima, ali ne u tolikoj mjeri”, ističe i dodaje da su u posljednjih 20 dana vlasnici pumpi tri puta korigovali cijene goriva.

Prema njegovim riječima, oni odmah reaguju kad dođe do više cijene goriva te su u stanju da u roku od 24 sata koriguju cijene, ali kada je cijena u padu, tu je situacija drugačija.

“Tada im treba mnogo više vremena da spuste cijene”, kazao je Bečarević.

On je ukazao na to da postoje velike razlike u cijenama na pumpama širom BiH, pa čak i do 30 feninga od pumpe do pumpe.

Gordana Bulić, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona, kazala je da je primjetno da su cijena goriva na pumpama u BiH u porastu.

“Vlasnici pumpi su podigli cijena goriva vjerovatno očekujući veće aktivnosti, bilo da se radi o privrednim aktivnostima ili aktivnostima građana”, kazala je Bulićeva.

Dodala je da očekivani drugi talas virusa korona dovodi u pitanje to da li će doći do povećane aktivnosti ili će biti na snazi restriktivne mjere.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine


{$excerpt:n}