U koje zemlje regije i EU mogu putovati državljani BiH

Nesmetano, bez dodatnih uslova, državljani Bosne i Hercegovine mogu prelaziti granicu sa Srbijom. To pak nije slučaj sa susjednom Crnom Gorom. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ove turističke destinacije formiralo je tri liste država. Iz pojedinih se u Crnu Goru može ući bez ograničenja, iz drugih nikako, a državljanima BiH potreban je negativan test na virus korona.

“Države čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina”, kazali su iz Vlade Crne Gore.

U Hrvatsku je dozvoljen ulazak državljanima BiH ukoliko je to put iz poslovnih, neodložnih ličnih razloga i turistički. No, za sve koji u ovu zemlju dolaze kao turisti i dalje je potrebna potvrda o rezervaciji smještaja i popunjen online obrazac na web stranici MUP-a Hrvatske. Hrvatskim državljanima ministar zdravlja uputio je upozorenje.

“Naravno da nije preporučljivo putovati u zemlje gdje je epidemiološka situacija lošija nego u Republici Hrvatskoj. To preporučujemo samo u onim slučajevima u kojima je to nužno samo iz opravdanih razloga – obiteljskih ili nekih drugih. Inače, nije ni pametno ni dobro. A ako se već i putuje odgovorno ponašanje koje uključuje nošenje maski, održavanje distance i izbjegavanje fizičkog kontakta i adekvatna higijene ruku je od osnovne važnosti. Na taj način možemo pobijediti ovaj virus, a bili smo na dobrom putu”, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske.

Državljani BiH u Njemačku mogu ući isključivo u svrhu povratka na mjesto stalnog boravka ili opravdanog pravnog osnova poput hitne medicinske njege uz podnošenje određenog zahtjeva. Po povratku u Njemačku obavezan je karantin u trajanju od 14 dana uz mogućnost izuzeća posjedovanjem negativnog PCR testa na virus korona koji priznaje Svjetska zdravstvena organizacija.

Od 19. juna mjera karantina ili negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata, obavezno obavljen u nekoj od članica Evropske unije – potreban je za ulazak iz BiH u Sloveniju. Za ulazak državljana BiH u Španiju ili Italiju nije propisana obaveza testa na Covid-19, ali mora postojati valjan pravni osnov za ulazak i obavezna mjera karantina, odnosno samoizolacije 14 dana. Postoje i izuzeci kada je u pitanju tranzit, repatrijacija ili posebni uslovi uz odobrenje.


{$excerpt:n}