Sebija Izetbegović: Nema potrebe za panikom, ali ima za mjerama izuzetnog opreza

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr.Sebija Izetbegović, kazala je danas za „Avaz“ da je na Klinici Podhrastovi hospitalizirano ukupno 18 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom, što je veći broj nego kada se pandemija tek pojavila.

Prema njenim riječima, kapaciteti se popunjavaju većom brzinom nego ranije.

– Svi pacijenti imaju razvijenu sliku bolesti, ali niko od pacijenata nije na respiratoru. Najstariji pacijent je 1960. godište, a ostali su znatno mlađi. Ovo je jasan pokazatelj da nije istina da korona ne napada i mlađu populaciju – rekla nam je Izetbegović.

Izetbegović je pojasnila, komentirajući veći broj zaraženih, da je činjenica da su se građani previše opustili.

-Činjenica je da se ne poštuju mjere kojima bi trebalo da štite sebe. Previše je okupljanja velikog broja ljudi, ne poštuje se fizička distanca, ne nose se maske. Osim toga, nepravilno nošenje maske kao što je otkrivanje nosa, a pokrivanje samo usta nije zaštita, tako da je to besmisleno. Često pranje ruku je neophodno – istakla je Izetbegović.

Ona je istakla da su mjere opreza i dalje neophodne.

– Nema potrebe za panikom ali ima potrebe za mjerama izuzetnog opreza. Čuvajući sebe čuvamo i svoje okruženje. Mjere opreza su neophodne jer ćemo morati živjeti sa sviješću o prisutnosti virusa. Na nama je da pokušamo uspostaviti normalan život i to možemo ako budemo oprezni. Napominjem da nemamo ni jednog pacijenta bez simptoma bolesti –kaže Izetbegović.

Naglasila je da „biti pozitivan na koronavirus ne znači i biti bolestan“.

– Oni koji su pozitivni idu u samoizolaciju jer u suprotnome šire zarazu.Oni kod kojih se razvije bolest bivaju smješteni na bolničko liječenje – istakla je Izetbegović.

The post Sebija Izetbegović: Nema potrebe za panikom, ali ima za mjerama izuzetnog opreza appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}