Federalni štab prepustio kantonima odluku o pooštravanju mjera. Je li to pametno?

Danas je u BiH registrirano 93 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Već danima se postavlja pitanje hoće li se vratiti mjere zabrane.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH kazao je za Raport da su trenutne mjere jasne i jednostavne.

“Držanje socijalne distance i nošenje maske. To je to.”

Na pitanje da li će se zbog povećanog broja zaraženih i trenda rasta uvoditi nove mjere, Čerkez kaže:

“To je ostavljeno kantonima da odluče. Jer, različite su situacija od područja do područja, pa svako može za sebe odlučivati”.

Koliko je takav stav pametan, s obzirom na to da se ljudi kreću između kantona, i da li bi trebale mjere da se donose na višim nivoima, pitali smo Damira Marjanovića, genetičara i naučnika, te zastupnoka u Skupštini KS.

“Koordinacija mora postajati između svih nivoa vlasti, jer virusu nisu pismeni da znaju naše administrativne linije, gdje su kantoni i entiteti. Bilo bi neodgovrno da mi kao država ne pratimo situaciju u regionu, ali ne da prepisuju, već da se pripremaju na ono što bi se nama moglo desiti i donose mjere na osnovu onoga što se nama dešava. Dakle, stvar je jednostavna, morate pratiti i jedno i drugo. To da se prepušta kanotnu, ne bih rekao je mudro. Federalni štab treba da prati šta se dešava i na nivou drđave i regiona i kantonsa, i da donosi mjere ali svakako da se daju određene slobode kantonima da eventualno pooštravaju. Ali, mora postojati neka vertikala, da se preklapa negdje. U redu je da npr. Kanton Sarajevo donese malo drugačije mjere u odnosu na HNK, ako je u KS teže situacija. Ali mora federalni nivo da donese jeda set zajedničkih mjera”, smatra Marjanović.

The post Federalni štab prepustio kantonima odluku o pooštravanju mjera. Je li to pametno? appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}