Dogovor kuću gradi: Stankoviću zgrada Ustavnog suda RS

BANJALUKA – Preduzeće “Integra inženjering” Slobodana Stankovića će graditi 5,6 miliona vrijednu zgradu Ustavnog suda Republike Srpske, čime je zvanično potvrđena informacija portala CAPITAL, objavljena u aprilu, da se za ovu firmu „namješta“ tenderska dokumentacija.

Preduzeće „Integra Inženjering“ je danas do 12.00 časova, kada je istekao rok, jedino dalo ponudu za gradnju zgrade Ustavnog suda Republike Srpske, što i ne čudi, jer je jedino i moglo ispuniti postavljene „specifične“ uslove.

Za izgradnju novog objekta u Grčkoj ulici u Banjaluci su ponudili cijenu od 5,66 miliona maraka, što je po ocjeni Komisije za sprovođenje javne nabavke zadovoljavajuća cijena, saznaje CAPITAL.

Dostavljena je sva dokumentacija i nema formalnih razloga da se prijava odbaci. Komisija predlaže Ustavnom sudu da se donese odluka kojom se kompaniji Integra inženjering iz Banjaluke dodjeljuje ugovor”, prijedlog je odluke koja je danas jednoglasno usvojena.

Uslovi koje je za svoju zgradu postavila najviša sudska institucija Srpske su bili takvi da ih je jedino mogla ispuniti ova firma, članica “Integral grupe”. Kriteriji su za druge domaće izvođače bili potpuno nedostižni.

Naime, jedan od uslova je bio da da neimari koji će graditi ovaj objekat u centru grada moraju imati prethodno iskustvo sa izgradnjom ili rekonstrukcijom pravosudnih institucija.

Ni to nije bilo dovoljno, već se preciziralo da izvođač mora imati uspješno iskustvo na najmanje dva ugovora u prethodnih pet godina na izgradnji zgrada sudova i tužilaštava korisne površine od po 2.500 kvadrata.

Slučajno, jedino “Integra” ima ogromno iskustvo na objektima pravosudnih institucija.

Nekoliko mjeseci prije raspisivanja tendera završili su radove na izgradnji nove zgrade Osnovnog suda u Tuzli, te obnovi objekta Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva.

Prije toga su radili na projektu izgradnje i rekonstrukcije Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci, projektu vrijednom 5,2 miliona maraka.

Lokacija na kojoj će biti izgrađena nova zgrada Ustavnog suda RS

U “Transparancy internationalu” kažu kako bi najviši pravosudni organ u Republici Srpskoj trebao da se zalaže i promoviše vladavinu prava, što kada je ova javna nabavka u pitanju nije slučaj.

Damjan Ožegović iz TI BiH ocjenjuje da je jasno da je većina uslova u tenederskoj dokumentaciji pogodovala određenom ponuđača.

Ovdje je najsumnjivije to što su oni tražili iskustvo ponuđača u građenju zgrada sudova i tužilaštava u prethodnih pet godina. U ovom slučaju je riječ o najobičnijoj poslovnoj zgradi sa kancelarijama. Takođe, interesantno je što se od izvođača traži veliki broj mašina i određeno osoblje sa radnim iskustvom od 15 godina sa različitim licencama, kao i postrojenjem za beton udaljenim 20 kilometara od gradilišta. Kada se sve uzme u obzir jasno je da se nije moglo očekivati mnogo ponuda”, kazao je on.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Dogovor kuću gradi: Stankoviću zgrada Ustavnog suda RS се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}