Jupić: Virus je ispran, više nema snagu kao prije

Situacija na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kada govorimo o koronavirusu, je stabilna i pod kontrolom, uprkos činjenici da se pojavljuju novi slučajevi, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.

Pojedinačni slučajevi

Prema njegovim riječima, pojedinačni slučajevi koji se javljaju u ZDK dovode se u vezu sa ranijim popuštanjem mjera.

-To je očekivano u ovoj situaciji i nešto što nas ne zabrinjava, a na šta ćemo naći kvalitetan i brz odgovor te lokalizirati žarišta. Neki slučajevi se čak povezuju sa Sarajevom, ali ma šta bilo, nas ne brine – kaže Jupić.

S obzirom na to da je upravo ZDK često primjer drugima, a dobili su pohvale i od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dr. Jupić kaže da je recept za uspjeh jednostavan.

– Od početka smo formirali kvalitetan multidisciplinarni Krizni štab u kojem su bili angažirani stručni ljudi, osmislili strategiju bolničkog tretmana za sve pozitivne na Covid. Nedavno smo to s predstavnici WHO-a iznijeli i siguran sam da će ovaj model rješavanja koronavirusa biti analiziran i primijenjen u drugim sredinama – kaže on.

Posebno naglašva da upravo ZDK ima brojčano izražen najbolji svjetski rezultat s obzirom na broj stanovnika i svega jednu mrtvu osobu. Doktor Jupić ističe da je u tešanjskoj bolnici, također, počeo s radom Covid odjel.

– U okviru Plućnog odjela, koji je fizički odvojen, formirana je Covid bolnica. Oni su već primili prve pacijente, imaju kvalitetan zdravstveni kadar. Tu se tretiraju laki i pacijenti sa blagim simptomima, dok teži idu u Zenicu – govori on.

Komentirajući restriktivne mjere koje uvode zemlje iz regiona prema našim građanima, Jupić smatra da su potpuno nepotrebne.

Virus ispran

– Virus je ispran. Simptomatologija nije teška. Nema snagu kao ranije. U ovom periodu je bolje da nešto veći broj ljudi postane imun na bolest i dobije koronu, da steknemo kolektivni imunitet. Po meni, te odluke nisu stručno utemeljene. Mi ne razmišljamo o pooštravanju mjera – zaključio je Jupić.

Komercijalna testiranja u Zenici
U Kantonalnoj bolnici Zenica počelo je komercijalno testiranje na koronavirus, a ministar Jupić ističe da svi testovi koje oni radi ostaju i dalje besplatni.

– To je dobar korak ljudima koji zbog posla putuju i trebaju test i da tu uslugu mogu obaviti u zeničkoj bolnici. Cijena od 215 KM je odluka Federalnog ministarstva. Mnogi kažu da je u privatnim ustanovama 50 KM, ali ne radi se o istim testovima. PCR testiranje je zvanično, a u privatnim se rade serološka – pojasnio je on.


{$excerpt:n}