Beroš: U Hrvatskoj više od 150.000 stranih turista i niko od njih nije zaražen

U posljednja 24 sata je u Hrvatskoj 18 novooboljelih od koronavirusa što znači da imaju jednog zaraženog manje u odnosu na jučer. Od 276 testiranih osoba na koronavirus pozitivno je bilo 18, od čega je njih 10 iz Zagreba, kazao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

U ovoj državi se do sada koronavirusom zarazilo 2.317 osoba, a aktivnih slučajeva je 71 od čega je devet na hospitalizaciji no nema teže oboljelih.

Ukupan broj stranih turista u Hrvatskoj u ovom trenutku je 154.530, a prema riječima Beroša među njima nema zaraženih osoba.

On je rekao da Nacionalni stožer prati situaciju u regionu i svijetu, te da se Hrvatska sve više otvara u pogledu privrede i turizma jer, kako je kazao Beroš, “dolazak stranih gostiju, turista nama je važan i radimo sve da se to nastavi.”

On je rekao da mjere za strance ostaju iste, nekoliko država može bezuslovno preći njihove granice dok državljani BiH i Srbije moraju dokazati da postoji neodgodiva potreba.

Epidemiologinja je rekla da će u zavisnosti od županija i broja zaraženih u njima biti donošene različite mjere, a u nekoliko županija su zabranjene posjete bolesnicima.

Izobrna kampanja u Hrvatskoj nije ugrožena, ministar zdravstva objašnjava da se sve aktivnosti u vezi sa izbornim procesom nastavljaju prema uputama epidemiologa, prenosi “Klix“.


{$excerpt:n}