Sindikat – Škole ne smiju biti kažnjavane zbog kolizije propisa

Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Sarajevo uputio je zahtjev resornom ministarstvu Kantona za rješavanje problema kolizije u važećim zakonskim propisima, čije posljedice trpe učesnici u odgojno-obrazovnom procesu, posebno učenici i direktori osnovnih škola, saopćeno je iz tog sindikata.

– Neugodno smo iznenađeni saznanjem da su osnovne škole i direktori kao odgovorna lica u njima, u školskoj 2019/2020. godini, od nadležne inspekcije novčano kažnjeni jer su rasporedi časova u tim školama za učenike 8. razreda urađeni i realizirani suprotno odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, u smislu prekoračenja dnevnog opterećenja učenika.

To se ne bi desilo da se u navedenim školama nisu poštovale odredbe Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu u smislu podjele odjeljenja u grupe radi organiziranja praktičnog rada i vježbi. Ta situacija bi se mogla dešavati i u školskoj 2020/2021. godini, ne samo u 8. već i u 5. razredu, zbog uvedenog dodatnog časa kojim će učenici imati maksimalnih i nevjerovatnih 25 nastavnih časova sedmično. “Zločin” prema učenicima se evidentno nastavlja, a kažnjavanje osnovnih škola i direktora kao odgovornih lica u njima, koji nisu krivi zbog kolizije propisa, postaje naša tužna realnost -kaže se u saopćenju Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja.

Od resornog ministra je zatraženo hitno rješavanje navedenih problema, a ukoliko reakcija izostane, Sindikat će ga smatrati odgovornim za eventualne kazne od inspekcija.

– Osnovne škole i direktori kao odgovorna lica u njima ne smiju biti kažnjavani zbog kolizije propisa i nemogućnosti da ispoštuju sve zakonske propise koji su u direktnoj ili indirektnoj nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, odnosno Vlade Kantona Sarajevo – navedeno je također u saopćenju.

Sindikat je izrazio punu spremnost za saradnju i socijalni dijalog s Ministarstvom i Vladom o izmjenama i dopunama važećih propisa kako bi problemi bili riješeni u interesu svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa, posebno učenika i direktora u osnovnim školama.

(RTV Slon)


{$excerpt:n}