Registar zaposlenih službenika mrtvo slovo na papiru

BANJALUKA – Republika Srpska je na korak da od formiranja registra zaposlenih u saradnji sa Svjetskom bankom i ostalim nivoima vlasti odustane te da sama do kraja završi ovaj projekat.

registar

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS podsjetili su da su zakonske pretpostavke za izradu registra zaposlenih u javnom sektoru stvorene još 2017. godine donošenjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS.

Od tada resorno ministarstvo čeka Svjetsku banku, odnosno ostale nivoe vlasti da donesu isti zakon, da bi mogli nastaviti sa daljom procedurom, kako je i planirano reformskom agendom. Ako uskoro ne budu stvoreni uslovi, Srpska će analizirati na koji način može preduzeti samostalne korake da bi ovaj posao privela kraju“- rekli su “Glasu Srpske” u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

Cilj registra je da budu obuhvaćeni svi radnici koji platu primaju iz javnih sredstava i da budu ravnomjerno raspoređeni radnici po institucijama.

U više navrata je do sada najavljivano da će biti završen registar zaposlenih u javnom sektoru i svi ti rokovi su probijeni.

Direktor Agencije za državnu upravu RS Aleksandar Radeta ističe da ove godine ne možemo očekivati da bude završen registar zaposlenih u javnom sektoru.

Sada i Svjetska banka ima nove zahtjeve. Traži izmjene Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS i da bude usvojena uredba. Oni zahtijevaju i da registar obuhvati i zaposlene u domovima zdravlja. To je malo teže i praktično zbog toga je zapelo. Neki domovi zdravlja su prešli na trezor, dok drugi nisu“, rekao je Radeta.

S druge strane Radeta podsjeća da bi ovaj posao trebalo da bude paralelan sa FBiH, koja još nije usvojila ni zakon koji propisuje uspostavljanje registra zaposlenih u javnom sektoru.

Da bi se pristupilo radu na registru treba obezbijediti operativna sredstva koja je Svjetska banka obećala. Čisto sumnjam da će od registra nešto biti ove godine. Praktično postoje pojedinačni registri koje bi trebalo objediniti. Srpska bi naravno taj posao mogla sama da uradi, ali s druge strane zašto bi to uradila ako će već dobiti novac od Svjetske banke da to privede kraju. Sve to košta, jer su potrebni softveri i ostala oprema. Nije to jednostavno i treba uložiti dosta sredstava“, naveo je Radeta.

Naglasio je da svakako treba da postoji i registar zaposlenih na nivou BiH da bi se vidjelo gdje i kome sve ide novac poreskih obveznika.

Kada je riječ o formiranju registra zaposlenih na nivou BiH, institucije samo prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Nakon što smo se obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka sa obavještenjem o namjeri uspostavljanja ove zbirke ličnih podataka oni su nas obavijestili da nema pravnog osnova za vođenje takvog registra te da bi njegovo uspostavljanje bilo protivno odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o zaštiti ličnih podataka“,  poručili su ranije iz Agencije za državnu službu BiH.

Glas Srpske

Чланак Registar zaposlenih službenika mrtvo slovo na papiru се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}