Nakon velike pravne borbe oboljela radnica vraćena na posao

DERVENTA – Radnica fabrike “Amika” u Derventi Slobodanka Todorić, koja je dobila otkaz nakon što je teško oboljela, vraćena je na posao poslije nekoliko mjeseci pravne borbe i uz pomoć nadležnih republičkih institucija, rekao je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Slobodanka Todorić

Marić je rekao da je Slobodanka juče zaključila ugovor na neodređeno vrijeme i da će od ponedjeljka koristiti sve ono što omogućavaju Zakon o radu i Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

On je podsjetio da je Slobodanka, koja je oboljela od karcinoma, imala tri operacija i da joj je odstranjen bubreg, krajem 2019. godine otpuštena na nezakonit način iz preduzeća Relax Shoe Bosna” i “Amika”.

Ona je, napomenuo je Marić, telefonskim putem obaviještena da sa njom neće biti produžen ugovor o radu.

Marić je istakao da zastupaju radnike u okviru sindikata uprave, ali da su u priči za opšte dobro radnika u Republici Srpskoj prihvatili i da to učine kada je riječ o porodici Todorić, uz napomenuo da je veoma bitno da su institucije odradile posao do kraja.

Okružni sud odlučio je da je ugovor između Slobodanke i preduzeća sklapan nezakonito i naložio je da se vrati u “pređašnje stanje” sa ugovorom na neodređeno vrijeme.

Slobodanka je juče potpisala ugovor na neodređeno vrijeme. Ostaje da naš pravni tim sa pravnim timom firme sklopi sporazum o isplati svih potraživanja koje je poslodavac dužan da isplati radnici“, naveo je Marić.

On je naglasio da je ovo poruka da radnik u Republici Srpskoj nije sam, da nije prepušten na milost i nemilost poslodavcu, te da je važno da se obrati sindikatu.

Moraju da shvate da postoje institucije koje istinski rade u zaštiti radničkih prava“, dodao je Marić na konferenciji za novinare održanoj u pet do 12 ispred fabrikom “Amika” u Derventi.

Suprug radnice Mladen Todorić zahvalio se svima koji su pomogli u rješavanju problema koji je imala njegova supruga.

Uspjeli smo. Teško je bilo. Emocije me drže, jer dug je bio put dokazivanja prava. Pokazali smo sa pravom ekipom, sa Božom na čelu, i drugim ljudima, uz pomoć medija, institucija Republike Srpske, da ovo nije borba samo za vraćanje u radno-pravni status već borba za njen život“, rekao je novinarima Todorić.

On je naglasio da je liječenje njegove supruge skupo i veoma neizvjesno, a da su im poslodavci svojim postupcima zagorčali tu veoma tešku situaciju.

Ugovor ugovor na neodređeno vrijeme Slobodanka je, prema riječima svog supruga, potpisala na prijavnici fabrike.

Todorić je u znak zahvalnosti uručio zahvalnicu Sindikatu uprave Republike Srpske i Boži Mariću.

Srna

Чланак Nakon velike pravne borbe oboljela radnica vraćena na posao се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}