sri. jul 24th, 2024

Mesić: Srbija priznaje BiH, a podržava Dodika koji je ne priznaje

“Beogradska politika je otprilike ovakva – mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika koji ne priznaje BiH”, rekao je Mesić novinarima na konferenciji “Dve decenije posle”, u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Konferencijom su obilježene dvije decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja dejtonskog četvorougla, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i dvije decenije postojanja regionalne koalicije nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.

Mesić je ocijenio da na jugoslovenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vrijeme ratova.

“Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist”, ocijenio je Mesić koji je bio i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ i dodao da se iza navodne brige političara za države zapravo krije “borba za budžet”.

Prema njegovim riječima, pokušaju revizije istorije ne učestvuju samo države regiona, već i drugi faktori, poput Evropskog parlamenta, koji je doneo revizionističku rezoluciju u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.

“Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primjer da nisu svi socijalizmi bili isti”, rekao je Mesić, koji je šezdesetih godina uspio da uđe u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske kao kandidat grupe građana.

On je ocijenio da će predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učiniti više koraka ka saradnji u regionu, ali je dodao da ipak sve zavisi ko će formirati hrvatsku vladu, nakon predstojećih izbora, zakazanih za 5. juli.

Održavanje konferencije je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda, prenosi “N1“.


{$excerpt:n}

Povezano