Koliko košta PCR testiranje na virus COVID-19 u BiH

Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom mnoge zemlje već uvode restrikcije na granicama. Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo na ‘crvenoj’ su listi pojedinih evropskih država. U Crnu Goru državljani BiH ne mogu bez negativnog PCR testa. Obavezan je i za Sloveniju, i to urađen u nekoj do zemalja Evropske unije, u protivnom – karanten od 14 dana.

Kako uopće uraditi PCR test? U Federaciji ovlaštene institucije su, među ostalima, Klinička bolnica Mostar, Kantonalna zenička bolnica, Bolnica u Tešnju, sarajevski Klinički centar, Veterinarski fakultet u Sarajevu, te UKC Tuzla.

Cijena testa

“Može se raditi u našem Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku koji radi 24 sata. Komercijalni test košta 215 KM + PDV jer se radi o komercijalnoj usluzi. Koliko se čeka? Pa da vam kažem, čeka se pet-šest sati najmanje. Možete se javiti našem zavodu, tu imate mogućnost plaćanja, postoji mogućnost da platite putem e-maila, ali i putem transakcijskog računa”, pojašnjava Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla za N1.

Skupo jeste, navodi Jusufović, pogotovo ako je cijela porodica planirala putovanje u zemlje za koje im je neophodan PCR test. No, odluke o cijenama donosio je Zavod za zdravstvo Federacije i usklađene su s onima u regiji.

Informacije o testiranju mogu se naći i na stranicama pojedinih ustanova, poput Veterinarskog fakulteta, gdje piše:

Drugačija situacija u RS-u

“Trajanje ispitivanja, tj. maksimalno vrijeme od zaprimanja uzoraka do izrade Izvještaja o ispitivanju je 24 ± 12 sati. Detaljnije informacije o dostavljanju uzoraka je moguće dobiti na brojeve telefona 061/369-324 (kontakt osoba dr. sci. Adis Softić) ili 033/775-557. Najava dolaska na Veterinarski institut radi potreba dostave uzoraka je preporučena i može se uraditi na jedan od pomenutih kontakt telefona. Cijena testiranja s uračunatim PDV-om iznosi 198,90 KM.”

I dok u Federaciji komercijalno testiranje radi nekoliko institucija, ne pitajući za razloge – u Republici Srpskoj potpuno drugačija situacija.

“U RS trenutno u Institut za javno zdravstvo može se vršiti komercijalno testiranje, cijena je 200 maraka”, navodi doktorica Jela Aćimović.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković dodaje da se komercijalno testiranje ne radi za turističke usluge.

“Komercijalno testiranje se ne radi za turističke usluge već samo za osobe koje idu na rad u inostranstvo i studente i đake koji idu na školovanje. Što se tiče turističkih putovanja Institut ne vrši testiranje”, dodaje Zeljković, prenosi “N1“.


{$excerpt:n}