Korona se širi među studentima: Epidemiolozi kažu da se zaraza otela kontroli

U Studentsku polikliniku do ponedjeljka su, kako je potvrdila za “Politiku” epidemiolog ove ustanove Mila Paunić, od ukupno 35 uzetih briseva mladića i djevojaka koji studiraju u Beogradu, stigla čak 24 pozitivna rezultata za testirane mladiće i djevojke koji studiraju na Beogradskom univerzitetu. Dodatno zabrinjava i to što je veliki broj akademaca „sumnjiv”.

U utorak ih je testirano 20, u srijedu 17 a juče su brisevi uzeti od 35 studenata i svi oni još čekaju rezultate.

Zaraza je, kako saznaje “Blic“, uspjela da uđe u čak četiri objekta Studentskog centra „Beograd”. Među njima je najugroženiji „Studenjak” koji je sa svoja četiri bloka i najveći dom u Beogradu, a oboljelih ima i u domovima „Patris Lumumba”, „Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević” („Lola”) kao i na „Karaburmi”.

Studenti koji žive u domovima smješteni su u hostelu „Lola”. Tamo se nalaze i pozitivni i oni koji još čekaju testove i ukupno ih je 22. Ne znamo šta ćemo dalje i gdje ćemo zbrinuti pacijente koji su pozitivni, a stanari su domova, jer nemamo više mjesta, popunjen je kapacitet – zabrinuta je Paunićeva.

Klinička slika među zaraženim akademcima je, dodaje ona, vrlo šarolika – neki od mladića i djevojaka imaju relativno blage simptome, ali ima i onih sa visokom temperaturom i upalom pluća.

Infekcija je prijavljena i na dva fakulteta. Prvi oboljeli na visokoškolskim ustanovama prošle nedjelje pojavili su se na Biološkom fakultetu kada je potvrđeno da je pozitivan jedan njihov istraživač, dok je juče dekan Poljoprivrednog fakulteta, profesor Dušan Živković rekao da je virusom korona zaraženo i troje njihovih studenata.

Zbog toga je nastavničko vijeće odlučilo da se kolokvijumi neće održavati, a da će se na vježbama i dalje poštovati sve mjere zaštite.

“Ovu situaciju sami više ne možemo da držimo pod kontrolom”

Imamo nekoliko žarišta i održali smo hitan kolegijum zbog toga što ovu situaciju sami više ne možemo da držimo pod kontrolom. Potrebna nam je pomoć jer je pritisak ogroman, veliki je broj studenata pred respiratornom ambulantom i ne možemo više to da izdržimo jer ponestaje kapaciteta – žali se epidemiolog Mila Paunić.

Problem koji je Studentska poliklinika prošle nedjelje imala sa testiranjem asimptomatskih bolesnika i kontakata, zbog toga što su im bili dostupni samo brzi serološki testovi – razriješen je prošlog četvrtka.

Sada radimo i PCR dijagnostiku. Dolaze nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i to je velika pomoć, pošto serološki testovi nisu bili dovoljno pouzdani i većina ih je bila negativna – naglašava Paunićeva.

Virus unijeli akademci koji nisu imali nikakve simptome

U studentske domove virus su, kako se prošle nedjelje čulo, unijeli akademci koji nisu imali nikakve simptome, ali su tek kasnije saznali da su bili u kontaktu sa zaraženima.

U Studentskom centru su na prvu pojavu bolesti odmah reagovali tako što su ugrožene odvojili od zdravih vršnjaka.

Oni su bili izolovani u posebnim smještajnim jedinicama, imali su zasebna kupatila, a hrana im se dopremala do soba kako ne bi postojala mogućnost da se sretnu sa ostalim stanarima domova – objasnili su iz Studentskog centra nakon što se virus korona pojavio u toj ustanovi.

Pred povratak studenata, naglasili su oni, obezbjeđene su dovoljne količine zaštitne opreme (maske i rukavice), postavljene su dezinfekcione barijere na svim ulazima, i sredstva za dezinfekciju ruku. Na ulazima u objekte nalaze se beskontaktni toplomeri za preventivno mjerenje temperature.

Zabranjene su posjete, prenoćišta i slavlja u studentskim sobama. Na svim vidnim mjestima postavili smo plakate kojima podsjećamo studente da vode računa o ličnoj i higijeni svog radnog i životnog prostora, kao i da se pridržavaju propisanih mjera zaštite u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti – podsjetili su iz Studentskog centra.

Akademci koji sumnjaju na simptome virusa korona, po uputstvu sa sajta ove ustanove, treba da se jave ljekarima respiratorne ambulante Studentske poliklinike u Prote Mateje 29.


{$excerpt:n}