Darija Kisić Tepavčević: “Virus se sada pojavljuje u mnogo blažoj formi nego prije tri mjeseca”

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se korona virus danas pojavljuje u mnogo blažoj formi nego prije tri mjeseca, ali da su načini prenošenja isti pa i dalje treba primenjivati sve zaštitne mjere.

Mi stalno ponavljamo da ove mjere koje zvuče banalno, a to je distanca, maske i pranje ruku, spašavaju živote, i da treba da se ugledamo na najstarije koji u ukupnoj strukturi gotovo i ne oboljevaju“, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku RTS.

Ona je dodala da među studentima ima 20-tak oboljelih sa asimptomatskom ili blažom kliničkom slikom, ali da i među njima ima hroniničnih bolesnika pa je oprez neophdan.

Prema njenim rječima bilo kakva manifestacija na kojoj je više ljudi predstavlja rizik, ali je nedavni fudbalski derbi bio na otvorenom gdje je mogućnost zaraze manja pa se u odnosu na broj prisutnih i oboljelih, ne smatra da je to bio skup velikog rizika.

Kisić Tepavčević je istakla da kapaciteti infektivnih klinika odgovaraju trenutnim potrebama kao i da sve Ginekološko akušerske klinike imaju izolacione jedinice predvidjene za smještaj oboljelih trudnica, prenosi “Kurir“.


{$excerpt:n}