Izetbegović o Mostaru: Skupa ćemo voditi grad

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović bio je gost Dnevnika 2 Federalne televizije u kojem je govorio o jučer postignutom dogovoru za Mostar i okončanju decenijskog zastoja u provođenju lokalnih izbora.

– Zadovoljan sam, naravno. Postignuto je više nego što smo se nadali i mislim da su pozitivno iznenađeni i predstavnici međunarodne zajednice. Mostar će biti manje grad slučaj ubuduće – rekao je Izetbegović.

Dodao je kako očekuje da će imati većinu u Parlamentu BiH za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, navodeći da bi bilo neozbiljno ukoliko bi to bilo drugačije.

– Opozicija ima razloge da pokuša poziciju SDA dovesti u pitanje, samo ne bi smjela raditi na štetu građana, konkretno Mostaraca. Na štetu SDA neka rade slobodno, ali ne bi smjela produžiti agoniju Mostaraca za slijedećih 12 godina, tako da je krajnje vrijeme da se krene u izbore – rekao je Izetbegović.

Izebegović je naveo da se Mostarom “mora vladati zajednički”, istakavši kako SDA nije sama radila već da su bile konsultirane probosanske stranke sve do samog potpisivanja sporazuma sa HDZ-om BiH.

– Neko mora formirati prijedlog. Ako ćemo zajednički rukovoditi Mostarom, onda naravno da postoje mogućnosti da se nešto zaustavlja. Ustav se u državi samo mijenja dvotrećinski, sve ostalo ide prostom većinom. U Mostaru dvotrećinski sve bitne stvari se odlučuju, zato imamo pojačanu poziciju gradskih područja, zatim mogućnost supotpisa, mogućnost da se dovede u pitanje odluke Vijeća. Morat će zajednički da vladaju Mostarom, neće moći jedna strana da vuče drugu stranu, recimo Hrvatska Bošnjačku ili obratno – rekao je Izetbegović.

Naveo je kako se sporazumima tretiraju sve presude Evropskog suda i Ustavnog suda BiH, te istakao kako je njegova želja da se pronađe balans gađanskog i etničkog, ali priznaje da je pitanje hoće li dogovor biti postignut,prenosi Avaz.

– Svaki građanin u BiH će imati jednaka prava i to je suština – rekao je lider SDA.

Naveo je kako se pod “legitimnim predstavnicima” ne misli samo na Hrvate, kazavši kako u RS “postoje ljudi koji nisu legitimni predstavnici Bošnjaka”, te da sve treba staviti na sto i početi rješavati.


{$excerpt:n}