Domaće firme zbog viza gube tržište u Njemačkoj

SARAJEVO, BANJALUKA – 18

domaće firme

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, uputio je inicijativu Predsjedništvu BiH, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu spoljnih poslova BiH u vezi s potrebom rješavanja, kako je istaknuto, gorućeg problema s kojim se suočava građevinski sektor BiH u Njemačkoj.

Kako su naveli iz ove komore, realizacija ugovorenih poslova u Njemačkoj, a na temelju Međudržavnog sporazuma između BiH i Njemačke, onemogućena je jer je Ambasada Njemačke u Sarajevu zbog pojave virusa korona 17. marta do daljeg obustavila rad te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza.

S obzirom na trenutna dešavanja vezana za pandemiju, popuštanjem restriktivnih mjera, očekivano je otvaranje Ambasade Njemačke – kancelarije za vize, što bi omogućilo izdavanje radnih viza. Firme koje rade na osnovu detašmana bi na taj način bile u mogućnosti realizovati ugovorene poslove“, naveli su u inicijativi te podvukli da je 2.000 radnih mjesta koje u ovom trenutku garantuje pomenuti međudržavni sporazum, zbog nemogućnosti viziranja, ugroženo, kao i više od 100 privrednih subjekata u kojima su ti radnici zaposleni.

Naglašavaju kako “osim što nisu u mogućnosti realizovati ugovorene poslove, firme odustaju od ugovaranja novih poslova, što bi dalje dovelo u pitanje očuvanje ovog za našu privredu veoma značajnog međudržavnog sporazuma“.

Stoga mole da se nadležni obrate Saveznom ministarstvu rada u Njemačkoj i Ministarstvu spoljnih poslova u toj zemlji s inicijativom da se što prije omogući izdavanje viza u Sarajevu i time zaštiti sporazum i obezbijedi da se u skladu s odredbama istog osigura nastavak nesmetanog rada.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za “Nezavisne” da problem predstavlja činjenica da je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu, zbog pojave virusa korona, 17. marta obustavila svoj rad, poništila sve zakazane termine i obustavila izdavanje viza, dok je cijela Evropska unija istog dana zatvorila svoje granice i onemogućila ulazak državljanima zemalja koje nisu članice EU, čime je i našim radnicima onemogućen odlazak na rad u Njemačku.

S obzirom na to, naša privredna društva nemaju mogućnost dobiti ulaznu vizu za radnike, samim tim nema ni mogućnosti dogovaranja novih poslova, a i tekuće privredne aktivnosti su svedene na minimum. Privredna komora RS se po ovom pitanju obraćala Ambasadi Njemačke s molbom  za podršku i razumijevanje koje bi se, prije svega, ogledalo u davanju mogućnosti da detaširana privredna društva dostavljaju zahtjev za vize putem pošte s potrebnom dokumentacijom u prilogu, što bi pojednostavilo kompletan proces“, kazao je Petrović.

Dodao je da je neophodno da se prvi dani rada Ambasade, u najvećoj mjeri, posvete dataširanim privrednim društvima, što je, kako podvlači, u obostranom interesu.

Spasoja Albijanić, direktor preduzeća “Monting montaža” iz Bijeljine, koje preko detašmana posluje u Njemačkoj, za “Nezavisne” kaže da je kod njih rad u potpunosti blokiran.

Susrećemo se s nizom problema, a jedan od njih je što ne možemo da apliciramo  za dobijanje radne  vize i samim tim ne možemo radnike slati u Njemačku“, kazao je Albijanić.

Dodao je da problem predstavlja i restrikcija poslova, jer mnoge firme koje imaju ugovore u Njemačkoj ne mogu da rade.

Očekivati je da će do kraja godine mnoge detašmanske firme loše proći, te da će neke čak i propasti“, zaključio je Albijanić.

Nezavisne

Чланак Domaće firme zbog viza gube tržište u Njemačkoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}