Preminuo poznati reditelj iz BiH: Napustio nas prerano, prevelika tuga

“Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saopćenju porodice i prijatelja reditelja.

Od darovitog autora se preko duštvnih mreža opraštaju njegove kolege.

“Ko god ovo čitao, neka zna da saosećamo i da smo mnogi mnogo izgubili. Vuče, sećati ćemo te se”, jedan je od komentara.
Igor Vuk Torbica je rođen u BiH, u Drvaru. Djetinjstvo je proveo u Rovinju, u Puli. Završio je Srednju školu za primjenjenu umjetnost i dizajn, a režiju je diplomirao 2013. godine na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesorice Alise Stojanović.

Jedna od prvih režija bila mu je “Pokojnik” nakon čega nastavlja da niže uspjehe.

Za “Razbijeni krčag” u JDP pozorištu dobio je pet nagrada na Danima komedije u Jagodini, tri plus jednu pohvalu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, tri nagrade na danima satire u Zagrebu.

Igor Vuk Torbica je zatim režirao “Ožalošćenu porodicu” u Kranju, “Don Žuana” u Zrenjaninu, Hinkemana u Zagrebačkom kazalištu mladih (najbolja predstava Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” u Užicu, Nagrada “Ardalion” za režiju, najbolja predstava na Gavelinim večerima u Zagrebu, nagrada za režiju…), Priče iz bečke šume u zagrebačkom pozorištu “Gavela”, prenosi “Radiosarajevo“.


{$excerpt:n}