Zbog povećanja broja zaraženih upućen apel građanima

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) apelirao je na građane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite od koronavirusa, koji se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance od dva metra, te dezinfekciju prostora, prenosi “Fena”.

Ovaj apel je upućen s obzirom da je proteklih dana povećan procenat zaraženih novim virusom korona, u odnosu na broj testiranih uzoraka, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, nakon sjednice Štaba.

Usvojen je zaključak kojim se nalaže svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da, od 22.juna, sa svojih 75 posto kapaciteta organizjuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 posto.

Domovi zdravlja u RS obavezni su da organizuju strogi režim naručivanja pacijenata, uz obavezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene, obezbjeđivanje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri), nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shpodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen.

Također, obavezna je sprovođenje trijaže pacijenata na COVID-19 i kod sumnje na njega obavezno prijavljivanje higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja, kao i pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i uz pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera.


{$excerpt:n}