Oduzeti cigarete i rezani duhan vrijedni 76.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija privremeno oduzeli akciznu robu tržišne vrijednosti u iznosu od 76.000 KM.

Tokom provođenja operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO iz regionalnog centra Banja Luka privremeno su oduzeli 945 paklica cigareta stranog porijekla i 68,50 kilograma sitno rezanog duhana.

Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, već su bili namijenjeni “crnom tržištu” u BiH.

Procijenjena tržišna vrijednost oduzete akcizne rone iznosi oko 15.000 KM.

Iz UIO napominju i da su službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo proveli pojačane kontrole putničkih i teretnih motornih vozila na putnim komunikacijama Sarajevo-Zenica i Sarajevo-Konjic, gdje je pronađeno i privremeno oduzeto 250 kg rezanog sušenog duhana i 3.750 paklica cigareta.

I ova roba, čija ukupna vrijednost iznosi 61.000 KM, nije bila obilježena akciznim markicama UIO.

Protiv osoba od kojih je oduzeta navedena akcizna roba bit će pokrenuti prekršajni i krivični postupci kod nadležnih sudova.

The post Oduzeti cigarete i rezani duhan vrijedni 76.000 KM appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}