Novi smrtni slučaj u BiH: Preminuo stariji muškarac

Ovo je drugi smrtni slučaj iz Živinica u posljednjih sedam dana.

U posljednjem turnusu testiranja u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli testirano je 205 uzoraka, a 14 nalaza je bilo pozitivno na COVID-19.

Kako su naveli iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona , osam osoba je iz Živinica, tri su iz Tuzle, dvije iz Kalesije te jedna iz Teočaka.

Tuzlanski kanton sa današnjim danom broji ukupno 124 osobe koje su pozitivne na COVID-19. Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona ukupno 11 osoba je hospitalizirano, jedna osoba je priključena na respirator, dok se 114 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus nalazi na kućnom liječenju.

U posljednja 24 sata potvrđena je i smrt muškarca iz Živinica koji je bio pozitivan na COVID-19. U ovom kantonu umrlo je pet osoba od COVID-19.

Podsjetimo, ministrica zdravstva TK Dajana Čolić zbog sve teže epidemiološke situacije uputila je apel građanima da se pridržavaju mjera zaštite jer samo na takav način će biti moguće da se izbjegnu represivnije mjere koje su ranije bile na snazi.

“Sve što nam je na raspolaganju ćemo iskoristiti samo da ne ulazimo u restriktivne mjere koje bi mogle ozbiljno ugroziti privredu. Pozivam vijeća roditelja u školama da makar na mjesec dana odgodimo proslave maturskih večeri dok se epidemiološka situacija ne ublaži”, izjavila je Čolić.

Smatra da se određena vrsta kontrole ulaska ljudi u BiH mora uvesti i na granične prelaze.


{$excerpt:n}