Bihać: Uhapšen savjetnik kantonalnog premijera

U nastavku akcije „Pero“, koju vodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona zbog nezakonitog izdavanja fakultetskih i srednjoškolskih diploma, u Bihaću je izvršen i pretres kabineta koji koristi Topčagić.

„Osumjičenom se stavlja na teret da je koristeći svoj službeni položaj u maju ove godine korsteći svoj službeni uticaj i položaj pokušao uticati na ministra obrazovanja u Vladi USK da pokrene prekršajni postupak protiv Admira Hadžipašića i Centra za obrazovanje odraslih „Vita plus“ Cazin, čiji je vlasnik, i na taj način pokušao onemogućiti vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenih u prednetu „Pero“ koje se vodi zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja. Međutim ministar je to odbio i o svemu obavijestio Tužilaštvo“, kazala je za Radio Slobodna Evropa Irena Marjanović, portparolka Tužilaštva USK.

Istvoremno pripadnici SIPA-e danas vrše i pretres u općini Cazin. Sumnja se da je osumnjičeni P.R., koji je ranije lišavan slobode u okviru ove akcije, nabavljao lažne dplome, kako bi ih pojedinci koristili za dobijanje općinskih poticaja.

Akcija „Pero“ pokrenuta je u novembru 2019. godine kada je u nekoliko bh. gradova uhapšeno više osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Ranije su, između ostalih, bili uhapšeni vlasik Visoke međunarodne škole „Vita Plus” Cazin i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Admir Hadžipašić, zastupnik u Skupštini USK Rasim Pajić i šef Osjeka za droge u MUP-u USK Alaga Čaušević.

„Istragom u ovom predmetu prvobitno je bilo obuhvaćeno 50 pravnih i fizičkih lica, ali će se ona proširiti i prema licima koja su nabavljala lažne doplome“, ističe Marjanović.

Prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić trenutno je na slobodi, jer su istekli razlozi za određivanje mjere pritvora, prenosi VoA.


{$excerpt:n}