Eksterna matura za učenike u TK od 15. do 23. juna

Eksterna matura za učenike završnih razreda srednjih škola u TK, prema planu Pedagoškog zavoda bit će organizovana od 15. do 23. juna. Ona ove godine nije obavezna, stoga će biti samo za učenike koji su iskazali interes za polaganje. Učenici su se prijavljivali u matičnim školama.

”Za sada imamo prijavljeno 60-tak učenika iz 14 škola TK koji će polagati Eksternu maturu u skladu sa Pravilnikom koji podrazumijeva polaganje cjelokupne mature definisane tim Pravilnikom. To ništa ne umanjuje značaj mature i Pravilnika koji će se sljedeće godine primijeniti za sve škole”, navodi Hariz Agić, koordinator eksternih matura u Pedagoškom zavodu TK.

Ovo testiranje će biti priprema za naredne godine kada će Eksterna matura biti obavezna za sve škole. Do sada je više prijava učenika za eksternu maturu iz tehničkih škola u odnosu na gimnazije.

”Iz Gračanice imamo šest iz mješovite škole, a četiri iz gimnazije. Iz Gradačca pet iz Hasan Kikić škole, a četiri iz gimnazije. Više imamo iz tehničkih škola, to su djeca koja znaju šta hoće, znaju da im tamo treba”, rekao je Agić.

Učenici će polagati eksternu maturu iz Biologije, Filozofije, Historije, Matematike, Njemačkog jezika, BHS jezika, Geografije, Hemije, Sociologije, Engleskog jezika, Fizike i Informatike. Eksterna matura bit će organizovana na tri lokalcije sa početkom u 10 sati i to Gimnazija Meša Selimović, Gimnazija Živinice i srednja mještovita škola u Gračanici. Eksterna matura će biti orgnazovana u skladu sa odgovarajućim zaštitnim mjerama.

 

(Izvor: RTVSlon)


{$excerpt:n}