Zatvoreni vrtići u Tuzli, neće biti uvođenja restriktivnih mjera

Svi vrtići u JU Naše dijete Tuzla od danas su zatvoreni. Naime, zaražena je vaspitačica tuzlanskog vrtića na Ircu, a 20-ero djece iz njene grupe sutra će biti testirano. Ova informacija uslijedila je nakon jučerašnjeg zatvaranja vrtića na Stupinama. Prema današnjim podacima petero djece iz ovog vrtića je zaraženo, te je sada ukupno šest mališana pozitivno na COVID-19.

Epidemiološka situacija pogoršava se i u drugim dijelovima kantona. Trenutno je aktivno čak deset klastera, a epidemiološka situacija je kompleksnija nego tokom pandemije u martu i aprilu. Zbog toga će stanje epidemije biti proglašeno u Tuzlanskom kantonu.

”Nakon popuštanja mjera vraćanjem normalnim tokovima života dešava se upravo ono što smo očekivali. Sve vrijeme smo govorili da prvi val nije završen da virus cirkulira i da je jako bitan naš odnos u smislu poštivanja izrečenih preporuka, nošenja zaštitne opreme maski, te dezinfekcije prostora, ruku i svih predmeta koje svakodnevno dotičemo,’‘ rekla je dr.sci. Maida Mulić, iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Dobra vijest je da su svi zaraženi sa blažom kliničkom slikom što govori u prilog da je virus oslabio, ali njegova opasnost i dalje poziva sve građane na ličnu odgovornost. ‘‘Vjerovatno ćemo razmatrati pojačane preporuke, možda restriktivnim mjerama u smislu druženja, ograničenja ne kretanja nego… evo sad su mature i sve tako da ostavite da vidimo i da to bude slijed aktivnosti koji će ići kako sa federalnog tako i sa kantonalnog. Uvođenje donošenja jačih restriktivnih mjera nema smisla u smislu zatvaranja objekata itd, ali ima smisla u smislu pojačane kontrole mjera lične zaštite.”

Okupljanja građana, proslave, nepoštivanje fizičke distance, prethodila su ovakvom pogoršanju situacije. Obzirom da neće doći do pooštravanja mjera odnosno do uvođenja policijskog sata, zabrane kretanja ili zatvaranja objekata, sve je sada do samih građana i stepena svijesti. ”Kao ljekar mogu samo apelovati da cijelo vrijeme moramo biti svjesni da je virus prisutan i dokaz je ovo što se dešava i u narednom periodu očekujemo povećanje broja oboljelih. Mjere su donesene da bi se poštovale, preporuke su donesene da bi se poštovale!”

S druge strane koliko je važno poštovati preporuke nadležnih i stručnih govori i činjenica da vakcina za korona virus neće biti napravljena do kraja ove godine. Tek se može očekivati tokom jeseni naredne godine.


{$excerpt:n}