Pokrenuta procedura za proglašenje stanje epidemije u TK

Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu zbog konstantnog rasta broja zaraženih, potvrdila je resorna ministrica Dajana Čolić.

“S obzirom na to da smo od Grada Živinice dobili dopis za pokretanja stanja epidemije zbog pogoršane epidemiološke situacije, pokrenuta je procedura o proglašenju epidemije koronavirusa u cijelom Tuzlanskom kantonu, s obzirom da se situacija pogoršala”, kazala nam je Čolić i dodala:

“Nakon otkrivenih klastera na području Živinica zaraza koronavirusom proširila se na još nekoliko općina, odnosno gradova gdje su zabilježeni novi slučajevi. Za sada vam ne mogu kazati kada se može očekivati odgovor od strane nadležnih u FBiH, jer je u pitanju procedura koja zakonski treba da bude ispoštovana” – kaže ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Podsjetimo, Tuzlanski kanton posljednjih dana bilježi porast broja zaraženih korovirusom, a prema posljednjim podacima broj trenutno aktivnih na području TK iznosi 54.

Također, jedan vrtić u Tuzli u naselju Stupine prestao je sa radom zbog koronavirusa. Danas bi trebali biti poznati rezultati testiranja djece i uposlenika tog vrtića.

{$excerpt:n}