Petero djece i vaspitačica iz vrtića u Tuzli pozitivni na koronavirus

Petero djece i vaspitačica iz vrtića u tuzlanskom naselju Stupine pozitivni su na koronavirus, pokazali su rezultati testova koji su obrađeni u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

Naime, kod jednog djeteta iz vrtića koje se nalazi u tuzlanskom naselju Stupine, a u sastavu je Javne ustanove Naše dijete, prekjučer je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.

Zbog činjenice da je dijete bilo u kontaktu sa grupom druge djece te vaspitačicama, obdanište je privremeno zatvoreno, a jučer je uzeto 13 uzoraka. Riječ je o brisevima 11 djece i dvije vaspitačice, a nakon analize pozitivni testovi su utvrđeni kod petero djece i jedne vaspitačice starije životne dobi.

Kako su naveli iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, jedna žena srednje životne dobi također je pozitivna na koronavrius i veže se za klaster Tuzla- Interno u kojem se ranije nalazio jedan pacijent.

Dva muškarca srednje životne dobi, također iz Tuzle vezuju se za novi klaster u Živinicama, a dvije muške osobe srednje životne dobi, jedna žena i jedna mlađa ženska osoba pozitivni su na koronavirus, ali si nepovezani slučajevi.

Shodno izvještaju, u protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod 13 osoba i sve su iz Tuzle.

S današnjim rezultatima broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu se popeo na 70. Krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru za proglašenje epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu, prenosi “KlixKlix“.