Upis u MSŠ Srebrenik protiče planiranom dinamikom

Upis u prvi razred srednje škole teče po planu u MSŠ Srebrenik, koju su oživjeli svšeni osnovci iz Srebrenika i susjednih mjesta. Prema riječima direktora MSŠ Srebrenik Mehmedalije Smajlovića , za školsku 2020./2021. godinu planiran je upis u 1 odjeljenje gimnazije, 7 odjeljenja tehničke i 7 odjeljenja stručne škole. Prvi upisni rok je počeo 08. juna i trajaće do 12. juna. Od tehničkih škola učenicima su na raspolaganju sljedeća zanimanja: mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, mašinski tehničar operator za CNC mašine, ekonomski tehničar, poslovno – pravni tehničar, tehničar računarstva. A od stručnih: automehaničar, zavarivač, vozač motornih vozila, električar, kuhar, frizer i trgovac.

Obzirom da su osnovnu školu na području grada Srebrenika završila 403 učenika, te da je upisnim planom predviđen prijem oko 350 učenika, u MSŠ Srebrenik vjeruju da će u potpunosti ispuniti ovogodišnji plan.

Drugi upisni rok je:

za gimnaziju od 15. – 17. juna

za tehničku školu od od 15. – 19. juna

za stručnu školu od 15. – 22. juna.

Direktor MSŠ Srebrenik

Učenici devetog razreda osnovne škole koji su upućeni na popravni ispit u avgustovskom roku i učenici koji se ne upišu u prvom i drugom upisnom roku, mogu se upisati u srednju školu do 25. avgusta i to u škole koje poslije drugog upisnog roka ne budu primile planirani broj učenika.

Kako bi se spriječilo širenje virusa, u MSŠ Srebrenik su poduzete sve potrebne preventivne mjere, a učenici su obavezni, prilikom ulaska u školu nositi maske, te izvršiti dezinfekciju ruku i obuće.

Napominjemo da je Vlada TK dala saglasnost na Listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će se stipendirati učenici prvih razreda srednje škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2020/21. godinu.

Prema ovoj odluci, deficitarna zanimanja na području našeg kantona su zavarivač, zidar-fasader-izolater, krojač, konobar, kuhar, plinski i vodoinstalater, autoelektričar, stolar, tapetar i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

Učenici koji u školskoj 2020./21. godini upišu prvi razred srednjih škola sa Liste deficitarnih zanimanja moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola koji su upisali deficitarna zanimanja u školskoj 2020./2021. godini.

S ciljem motivacije učenika da upišu neko od deficitarnih zanimanja, Vlada je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu planirala 80.000,00 KM za stipendiranje ovih učenika srednjih škola.
Objava Upis u MSŠ Srebrenik protiče planiranom dinamikom pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
{$excerpt:n}