Za 18. rođendan ne želim skupe poklone, želim da odem u Zavod i da darujem krv

Pohađam Medicinsku školu u Banjaluci i odličan sam učenik. Upoznat sam sa potrebama rezervi krvi kako u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, tako i u cijelom svijetu. Cilj svake zemlje jeste da obezbijedi dovoljne količine sigurne krvi i komponenti krvi iz vlastitih izvora za potrebe transfuziološkog liječenja pacijenata“, rekao je za “BUKU” Gavranović.

Dodaje da je krv lijek humanog porijekla, za koga, zasad, nema zamijene, pa su dobrovoljni davaoci od presudnog značaja.

Moja želja je bila čim napunim 18 godina da odem u Zavod i da darujem krv. Osamnaesti rođendan, za neke samo predstavlja dan od kad počinju da odgovaraju za svoje postupke, žele skupocjene poklone, velike proslave i mnogo toga. Ne, jednostavno ne shvatam poentu svega tog, svakako jeste lijepo proslaviti nešto, obilježiti, veseliti se, ali ja sam odlučio da to bude na drugi, po meni korisniji način.
Kao što znate, samo punoljetne zdrave osobe mogu dati krv. Nakon što sam postao punoljetan, pored toga što sam htio dati krv, htio sam da još neko to uradi. Svoju ideju sam predložio Neveni Stojanović iz udruženja ‘Kozara Ultra Trail’ i ona je sa velikim zadovoljstvom prihvatila moju ideju, jer je i sama davalac krvi, i rekla je ovo moraš realizovati“, kaže mladi Banjalučanin.

Nedeljko ističe da neće stati na ovoj akciji. U narednom periodu želi da nastavi sa sličnim projektima.

Znate kako kažu da “na mladim svijet ostaje”, to jeste istina, ali ako su mladi nezainteresovani, nemaju ideje, ciljeve, kakav svijet mi onda treba da očekujemo. Nadam se da će ova moja ideja podstaći i druge mlade ljude da realizuju svoje projekte. Isto tako se nadam da će veliki broj mladih ljudi učestvovati u ovoj akciji, jer, naše malo nekome znači mnogo“, kaže ovaj mladi Banjalučanin.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi će se održati 18. juna u Prijedoru, a 19. juna u Banjaluci.

Pozivam sve ljude dobre volje da nam se pridruže kako bismo zajedno obilježili Svjetski dan dobrovoljnih davalaca koji se obilježava 14. juna. Ukoliko želite biti dio ove akcije i svojim humanim gestom spasiti nečiji život javite nam se na e-mail doniramkrv@trail.ba ili na našem događaju na Fejsbuku popunite online upitnik. Molimo sve zainteresovane osobe da se jave na ovaj e-mail kako bismo ih uputili u našu akciju kao i dali smjernice o tačnom vremenu akcije“, ističe sagovornik, prenosi “Buka“.


{$excerpt:n}