Mnogi su za pola sata izgubili imovinu koju su stjecali cijeli život

U samo pola sata olujnog nevremena koje je u ponedjeljak popodne zahvatilo šire područje Lukavca, Gračanice i Srebrenika pričinjene su velike štete građanima i privrednicima.

Najteže je prošao Lukavac, odnosno pet mjesnih zajednica, zbog čega je na ovom području proglašeno stanje prirodne nesreće.

U Gnojnici, primjerice, više od 3.000 ljudi je ugroženo, a ništa bolja situacija nije ni u Dobošnici.

– Nevrijeme je pogodilo pet mjesnih zajednica na našem području, odnosno oko 20 posto objekata. Veliki broj objekata je pod vodom, pričinjena je ogromna šteta i situacija nije dobra – ističe Edin Delić, načelnik općine Srebrenik.

Na području Gračanice, prema izvještajima nadležnih, najviše je stradala mjesna zajednica Miričina. Pod vodom se nalazi 20-ak objekata, a štete na imanjima su ogromne.

Prolom oblaka, oluja i grad poharali su Srebrenik i Gradačac. Mještani su krajnjim naporima pokušavali da spasu svoju imovinu, ali su nove padavine donijele i nove probleme. Zabrinuti su što su u godini koronavirusa ostali bez poljoprivrednih kultura i voća i, kako ističu, ne znaju kako će dočekati zimu i prebroditi nove nedaće, prenosi Avaz


{$excerpt:n}