FZO RS bez tendera potrošio 26,3 miliona KM

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dodijelio je 4 ugovora vrijedna 21,7 miliona KM firmi Medietek d.o.o. i sve to izuzeo od primjene Zakona o javnim nabavkama. To praktično znači da je ugovor dodijeljen direktno bez ikakvog postupka, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi, prema prethodnim mišljenjima Agencije za javne nabavke BIH.

FZO

Od firme Medietek d.o.o.FZO RS nabavio je respiratore za 2,1 milion KM, maske i rukavice za 1,8 miliona, potrošni medicinski materijal za sprečavanje širenja koronavirusa za 10,9 miliona KM i na kraju ventilatore za intenzivnu njegu vrijedne 6,7 miliona.

Takođe na portalu javnih nabavki u istom danu 8. aprila objavljeno je obavještenje o dodjeli ugovora firmi Krajinagroup d.o.o. od 2,5 miliona za nabavku troslojnih zaštitnih maski, kao i ugovor vrijedan 2,1 milion KM firmi Milšped za nabavku avio transporta.

Svi ovi postupci izuzeti su od primjene zakona, a FZO je tako ukupno u istom periodu dodijelio 26,3 miliona KM bez primjene zakona. Transparency International u BiH podsjeća da je stav  Agencije za javne nabakve BIH da se ovakve nabavke nisu smjele izuzimati od primjene Zakona, jer se izuzeće može primijeniti samo u slučaju krajnje hitnosti kada je potrebno reagovati u roku od nekoliko sati.

Transparentno.ba

Чланак FZO RS bez tendera potrošio 26,3 miliona KM се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}