Tri imena “kruže” hodnicima SDA: Ko će biti kandidat za novog ministra sigurnosti BiH?

Nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH i poručio da je vlast na državnom nivou za SBB završena priča, u SDA su počeli razmišljati o imenu novog ministra.

S obzirom na kompleksnu političku situaciju u zemlji i brojne sigurnosne izazove potrebno je što prije izabrati kandidata i izvršiti imenovanje Radončićevog nasljednika.

Kako Klix.ba saznaje trenutno su u opticaju tri imena, ali koja i dalje nisu zvanično okarakterisani kao kandidati, već više kao želje određenih krugova u Stranci demokratske akcije.

Prvi je Mirsad Vilić, aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Drugi je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, dok je treća opcija Adil Osmanović bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac.

Za danas je zakazana i sjednica Predsjedništva SDA na kojoj će jedna od tema biti i pitanje izbora novog ministra.

U Stranci demokratske akcije istovremeno postoji velika bojazan da bi moglo doći do blokade u procesu imenovanja njihovog kandidata za novog ministra sigurnosti BiH.

To bi se moglo desiti iz tabora zvaničnika okupljenih oko SNSD-a, a prvenstveno DNS-a s obzirom da su upravo kadrovi SDA blokirali imenovanje Mlađena Božovića na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice koji je bio prijedlog DNS-a.

Ostavka Fahrudina Radončića očito će imati velike posljedice u budućem djelovanju Vijeća ministara BiH. Do imenovanja njegovog nasljednika poslove iz sektora sigurnosti BiH će obavljati Nedeljko Jović, zamjenik ministra sigurnosti.

The post Tri imena “kruže” hodnicima SDA: Ko će biti kandidat za novog ministra sigurnosti BiH? appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}