Rolls-Royce otpušta 3.000 radnika u Velikoj Britaniji

LONDON – Poznati proizvođač luksuznih automobila i motora za avione Rolls-Royce saopštio je da će otpustiti 3.000 radnika u Velikoj Britaniji.

Rolls-Royce

BBC piše da je riječ o ranije najavljenom smanjenju troškova čime će kompanija smanjiti svoju globalnu radnu snagu za petinu nakon drastičnog pada avionskih putovanja zbog koronavirusa.

Očekuje se da će u bazi kompanije u Derbyiju biti najviše otpuštenih radnika kada je riječ o Velikoj Britaniji, a riječ je 1.500 ljudi. Također, u fabrici kompanije Rolls-Royce u Renfrewshireu u Škotskoj bit će otpušteno 700 radnika.

Rolls-Royce je započeo ovaj proces nudeći dobrovoljni odlazak radnika u odjeljenju za civilno vazduhoplovstvo u Velikoj Britaniji. Prvo osoblje bi moglo napustiti kompaniju već u julu.

Pandemija koronavirusa prizemljila je avione širom svijeta i ovaj sektor je upozorio da bi takvo stanje moglo potrajati nekoliko godina sve dok se broj putnika ne vrati na onaj nivo kakav je bio i prije virusa.

Ovaj obim smanjenja radnih mjesta stvorio je strah da bi se kompletne fabrike mogle zatvoriti jer kompanija planira uštedjeti 1,3 milijarde funti.

Hiljade radnika već su dobili odobrenje za odsustvo, a viši menadžeri su prošlog mjeseca stanje u Rolls-Royceu opisali kao “duboku krizu” zahvaljujući pandemiji.

Dok je najveći broj otkaza u Velikoj Britaniji u mjestu East Midlands, kompanija ima svoja sjedišta na još 30 lokacija širom zemlje.

klix

Чланак Rolls-Royce otpušta 3.000 radnika u Velikoj Britaniji се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}