Izetbegović uporedio Novalića s Netanyahuom: Napravio je samo jednu grešku, stojim iza njega

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji o aferi “Respiratori”, oslobađanju Fadila Novalića, radu Tužilaštva BiH i glavne tužiteljice Gordane Tadić, ali i o problemima u koaliciji s HDZ-om te predstojećim izborima.

Kada je riječ o puštanju premijera FBiH Fadila Novalića na slobodu, Izetbegović je kazao da je ovom odlukom Suda BiH ublažen negativni efekat izazvan Novalićevim ha**enjem.

Objašnjavajući zašto je stao u njegovu odbranu kazao je da se čovjek koji se upusti u korupciju i iskoristi situaciju s koronavirusom da se obogati, ne ponaša ovako kao Novalić, odnosno, ne ide na aerodrom da dočeka respiratore i ne hvali ih.

“Novalić je napravio samo jednu grešku, on kao premijer nije morao znati ništa posebno o respiratorima, ali trebao je pitati stručne ljude kakvi su ti respiratori. Zato sam stao u njegovu odbranu, poznajem ga, znam koliko radi”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući optužbe da SDA i on kao njen predsjednik svojim reakcijama na ovaj slučaj vrše pritisak na pravosudne institucije, kazao je da zbog toga rizikuje sam sebe. Kad je riječ o drugoj dvojici osumnjičenih u aferi “Respiratori”, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, istakao je da Novalić nije donio odluku o respiratorima i da stoji samo iza njega, a ne iza drugih.

“Iskusni tužioci sve ovo znaju, nema nikakvih činjenica, to će se nedvosmisleno pokazati. Ovo je udar na Novalića, strukturu vlasti, bošnjačku komponentu na vlasti. Tužilaštvo stoji iza svega, ako se ovo i dalje nastavi, onda ćemo moći govoriti o montiranom procesu. Za sada mogu reći da je ovo je udar na poziciju Bošnjaka. Tužilaštvo je pod političkim utjecajem, ne radi ništa po pitanju udara vlasti RS-a na odluke Ustavnog suda, za to niko nije odgovarao, a onda se popravlja na Bošnjaku, koji nije tri dana jeo ni pio i koji je sebe doveo na rub kolapsa. Nije ovo ništa slučajno”, smatra lider SDA.

Ističe da su o svemu trebali biti pitani oni koji imaju komandnu odgovornost – ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, te direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

“Svi su Hrvati, kako su preskočili njih, a došli do Novalića? Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju”, rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentariše tvrdnje državne tužiteljice Gordane Tadić da je zbog pritisaka SDA ugrožena njena sigurnost, Izetbegović je rekao da to nije tačno i da njena sigurnost nije upitna. Kada je riječ o predmetu koji je vezan direktno za njega i istragu o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, rekao je da je nakon navoda tužiteljice preko Googlea saznao da ga je tužila Republika Srpska.

“Tadić je veoma lična, ne uspijeva da savlada sujetu i osvetu. Prepucavala se s Draganom Mektićem pa mu je svezala tužbu, osvetila mu se. Kada na Predstavničkom domu nije usvojen Izvještaj o radu Tužilaštva ona je prijetila da sve može u**psiti. U Domu naroda je ponudila da se Tužilaštvo pozabavi imenovanjima u CIK-u, to su nevjerovatne stvari. Ja mislim da ona ugađa HDZ-u i SNSD-u”, istakao je Izetbegović.

Komentarišući stav da je ha**enje Novalića pokušaj državnog udara, kazao je da je sve što se radi mimo Parlamenta koji je nadležan da radi izmjene u Vladi neka vrsta državnog udara.

“Taj udar može biti nasilan, a može biti ovakav, podmukao. Kada bi Novalić bio uklonjen iz reda Bošnjaka bi ostao samo predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH. To je neustavna stvar”, rekao je.

Kada je riječ o mjerama zabrane koju je Sud izrekao osumnjičenima u aferi “Respiratori”, a kojima im je zabranjeno sastajanje i komunikacija sa svjedocima, zbog čega je upitno na koji će način premijer voditi Vladu, rekao je da misli da neće biti prepreka za obavljanje dužnosti.

“Netanyahu (Benjamin, premijer Izraela op.a.) ima proces već tri godine pa nakon suda vodi sjednicu vlade u Izraelu. Ako se Novaliću onemogući rad, to bi tek bio udar na poziciju Bošnjaka”, smatra lider SDA.

Osvrnuo se i na bošnjački faktor u vlasti navodeći da je on čvrst i da je saradnja sa Fahrudinom Radončićem i SBB-om dobra.

“Bilo je kriza prije par godina, ali mislim da smo te stvari poravnali i na okupu nas drži svijest i obaveza da BiH nije lako, da prolazi krizu, da Bošnjacima nije lako i da imamo obavezu da sarađujemo jedan duži period”, rekao je.

Kada je riječ o koaliciji s HDZ-om, kazao je da ona mora postojati htjeli to ili ne, jer je HDZ predstavnik Hrvata.

“I prije je bilo kriza u odnosima između lidera i stranaka, ali ovaj put je sve dublje, ne razumijem u čemu je stvar, zašto se HDZ tako ponaša. Hrvatski korpus se smanjuje u BiH i to ih frustrira. Ako Hrvati kao narod budu nezadovoljni to neće biti dobro. Zato je Hrvat premijer Vlade u KS, da pokažemo da smo spremni pomoći. HDZ ne da da se formira Vlada FBiH, ne da imenovanje Ustavnog suda, sve bez obrazloženja, to su njihovi hirovi i strahovi, a u isto vrijeme pričaju o ugroženosti. Ne daju da se rasporedi novac MMF-a, sve je do HDZ-a”, istakao je Izetbegović.

Za kraj se osvrnuo i na lokalne izbore ističući da treba učiniti sve da oni budu održani u oktobru ili najkasnije u novembru.

“Spremni smo da idemo čak i parcijalno što se tiče finansija, ali bojim se da SNSD i HDZ neće to dopustiti. SDA će pobijediti na ovim izborima i na onim 2022., 2024., 2026. i tako dalje”, rekao je samouvjereno Izetbegović.

The post Izetbegović uporedio Novalića s Netanyahuom: Napravio je samo jednu grešku, stojim iza njega appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}