Dobila pravnu bitku, ali ne i ugovor na neodređeno

DERVENTA – Slobodanka Todorić iz Dervente dobila je još jednu pravnu bitku, ali ne i ugovor o radu na neodređeno.

Slobodanka Todorić

Naime, Okružni sud u Doboju nje prihvatio tužbu “Relax shoe” Derventa kojom su tražili da se poništi drugostepeno rješenje Ministarstva rada RS. Tim rješenjem je Ministarstvo potvrdilo nalaz inspektora rada: Slobodanka je kod poslodavca sa ugovorom o radu na određeno radila nezakonito, a poslodavac odmah mora da joj ponudi ugovor na neodređeno.

Okružni sud u Doboju donio je presudu kojom se tužba “Relax shoe” odbija kao neosnovana“,  potvrdio je za Srpskainfo Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Slobodanka Todorić je radnica iz Dervente koja se 2016. godine zaposlila u kompaniji „Amika“ d.o.o, proizvođač obuće.

Tu je radila dvije godine na poslovima pakovanja i stalno je imala ugovor na određeno. Na izmaku dvije godine njen poslodavac je prebacuje u drugu firmu, „Rlax shoe“, koja se nalazi na istoj adresi i reč je o sestrinskoj firmi „Amike“.

Slobodanka je opet radila doslovno isti posao, na istom radnom mjestu i opet sa ugovorom na određeno. U međuvremenu se teško razboljela, prošle godine dijagnostifikovan joj je karcinom, imala je nekoliko operacija u veoma kratkom periodu, a odstranjen joj je bubreg.

Noć uoči 1. oktobra prošle godine, dok se se Slobodanka oporavljala od operacije, uslijedio je telefonski poziv sa nemilosrdnom porukom poslodavca: Slobodanki ugovor više neće biti produžen, ostaje bez primanja.

Slobodanka ima supruga i tri kćerke. Dvije su fakultetski obrazovane i već imaju vlastite porodice. Treća je odlična srednjoškolka.

Od tada kreće pravna borba porodice Todorić uporedo sa liječenjem Slobodanke.

Nisam ni sumnjao u rad institucija i suda, jer su na našoj strani i pravo i pravda. Od firme više ne očekujemo ništa. Oni su pokazali svoje, a rekli su da će ići do Vrhovnog suda. Zagorčali su nam i ovako težak život, ali ima Boga pa neka i on sudi. Od našeg načelnika isto ni glasa zbog čega smo isto razočarani. Inače, svaki dan suprugu vozim na radoterapije iz Dervente u Banjaluku. Možete misliti koliko je nama novca potrebno za sve to, plus svi oni dodaci u ishrani. Ali, ne damo se i ne predajemo se. Imamo svoj ponos i vjeru u Boga i dobre ljude kojih ima”,  poručuje Mladen Todorić, Slobodankin suprug.

On je apelovao da Vlada RS, kada bude isplaćivala pomoć firmama koje su pogođene epidemijom korona virusa, vodi računa o kakvoj se firmi radi i koja ne poštuje odluke Vlade.

Srpskainfo

Чланак Dobila pravnu bitku, ali ne i ugovor na neodređeno се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}