Mirsad Hadžikadić pročitao zahtjeve opozicije na protestima u Sarajevu

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić koji je danas predvodio protestnu šetnju u Sarajevu kazao je ovo bio samo početak borbe, te da se sa današnjim događajem neće stati.

On je danas na ovim protestima na kojima je bilo više hiljada ljudi pročitao neke od zahtjeva, a oni se odnose na izmjenu Izbornog zakona do lokalnih izbora ove godine kako bi se omogućio mehanizam vanrednih izbora, zatim uvođenje elektronskog glasanja na izborima.

“Plate i naknade u javnom sektoru treba uskladiti sa platama i nadoknadama u realnom sektoru. Tražimo primjenjivanje nulte tolerancije na korupciju, to pokazati na primjeru afere ‘Respiratori’ i kazniti sve učesnike kriminala. Također, potrebno je donijeti ekonomski poticaj za privredu, i to ne samo za one koji su oštećeni za vrijeme pandemije”, rekao je Hadžikadić.

Među zahtjevima koje je pročitao Hadžiakdić, je i onaj o provjerama diploma svih predstavnika vlasti, pravosuđa, pa i uposlenih javnih institucija.

“Najavljujemo da ako ne bude pomaka mi ćemo se pojaviti ponovo za mjesec dana”, poručio je Hadžikadić.

Zanimljivo je da je u jednom momentu, dok je Hadžikadić držao govor, prestao da radi razglas. On je ovo prokomentarisao na način da su im isključili struju, te da ne mogu nastaviti.

The post Mirsad Hadžikadić pročitao zahtjeve opozicije na protestima u Sarajevu appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}