Vaučeri od 100 KM za građane sa prebivalištem u RS-u

Turističke vaučere, koji će biti u upotrebi kao pomoć domaćoj privredi i turizmu nakon pandemije koronavirusa, mogu da koriste punoljetni građani sa prebivalištem u Republici Srpskoj, s ciljem podsticanja razvoja domaćeg turizma – definisano je uredbom koju je danas usvojila entitetsla vlada.

Vrijednost vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom u toku ove godine za plaćanje usluge smještaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja u ugostitetlsjko-turističkom objektu na teritoriji tog bh. entiteta.

Ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić pojasnila je na konferenciji za novinare, nakon sjednice entitetske vlade, da će biti raspisan javni poziv za prijavu privrednih subjekata koji pružaju usluge smještaja, kao i turističkih agencija posredstvom kojih će biti moguće ugovarati aranžmane.

Privredni subjekti će morati da imaju izmirene sve obaveze prema RS kako bi mogli biti dio ovog projekta,piše Fokus.

-Pružaoci usluga smještaja moraju da imaju minimum četiri zaposlena, dok broj zaposlenih nije uslov za turističke agencije – pojasnila je ona.

Građani mogu direktno rezervisati smještaj, odnosno nisu u obavezi da to rade posredstvom turističke agencije.

-Postoje dvije mogućnosti, ako želite da provedete samo tri noći na jednom mjestu imate pravo da iskoristite jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ukoliko se vaš odmor sastoji od četiri i više noćenja imate pravo za jednu smještajnu jedinicu da iskoristite dva vaučera – precizirala je ministrica trgovine i turizma RS.


{$excerpt:n}