Sezonska prognoza vremena: U BiH toplije ljeto nego prošle godine

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine objavio je sezonsku prognozu vremena za period od 1. juna do 31. augusta 2020. godine. Prema prognostičkim materijalima ljeto ove godine na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prognozi FHMZ-a ističe se da se najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se i do više od 60 posto.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa. Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 30, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 takvih dana, navode iz FHMZ-a.

Prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta biće neujednačen, s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina trebale bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine, ali i najmanja u osam godina. Dostupni prognostički materijali za područje BiH, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu i do 60 posto vjerovatnoću ostvarenja prognoze, naglašavaju iz FHMZ-a.

Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta uslijed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćenim grmljavinskim nevremenom i gradom.


{$excerpt:n}