Objavljeno kada nam dolazi toplotni talas: Vrelih dana bit će jako mnogo

Kako je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) naveo u sezonskoj prognozi za period od 1. juna do 31. augusta, najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se i više od 60 posto.

“U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa. Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 30, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 vrelih dana”, navode iz FHMZ.

Detaljnije, pojašnjavaju da se u Sarajevu, u prosjeku, očekuju 24 vrela dana, u Tuzli 28, Bihaću 27, a Mostaru 59.

Prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature.

“Prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta bit će naujednačen, s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina trebale bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine ali i najmanja u osam godina. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (i do 60%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze”, navode iz Zavoda.

Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćeni grmljavinskim nevremenom i gradom.


{$excerpt:n}