Demokratska fronta zatražila ostavku Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljače

Demokratska fronta predložila je Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donošenje zaključka kojim se traži ostavka premijera Fadila Novalića, ministrice finansija Jelke Milićević i ministra rada Veska Drljače.

Nedugo nakon upućenog prijedloga, online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je odgođena.

Kako se objašnjava u prijedlogu, Vlada Federacije BiH nije na potreban način odgovorila zahtjevima i izazovima koji su pred nju postavljeni u kriznom periodu koronavirusa.

“To se ogleda u činjenici da je propustila izvršiti nadzor nad utroškom sredstava koja pripadaju građanima te na taj način indirektno omogučila nezakonit utrošak novca. Također, Vlada nije poduzela sve neophodne mjere, prije svega nabavku sredstava i opreme (testova i respiratora) čime je na indirektan način ugrozila zdravlje i živote građana”, kaže se u prijedlogu Demokratske fronte.

Iz DF-a smatraju kako su navedene stavke dovele do pojave nepovjerenja građana u kompetencije Vlade Federacije BiH.

“Za podnošenje ostavki iz nedopustivih propusta i uznemiravanja javnosti kroz aferu ‘Respiratori’, kroz aferu u vezi načina donošenja odluke i poništavanja iste o transferu nižim nivoima vlasti i fondovima, trakavicu oko prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, korona-zakona koji se još uvijek ne primjenjuje iako smo u trećem mjesecu pandemije”, zaključuje se u prijedlogu DF-a.

U trenutnom sazivu federalne vlade nema članova Demokratske fronte, ali DF i SDA, koja u Vladi ima sedam ministara, su koalicioni partneri na nivou Kantona Sarajevo i nivou BiH.

Također, DF je ranije saopćio da “sigurno neće sa SDA ići u koaliciju na lokalnim izborima”.

The post Demokratska fronta zatražila ostavku Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljače appeared first on usn.ba.


{$excerpt:n}