Dan bijelih traka bit će obilježen mirnom šetnjom glavnom prijedorskom ulicom

“Naše zalaganje za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje napokon je dalo rezultat. Predstavnici lokalne vlasti su prihvatili zahtjev roditelja ubijene djece i na redu je odabir lokacije i idejnog rješenja za budući spomenik. To je početak ostvarenja jednog od prvih ciljeva kojeg je pred sebe postavila građanska Inicijativa “Jer me se tiče”, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su joj se priključili”, saopćila je Inicijativa.

Kako se navodi, okupljanje je planirano u nedjelju 31. maja 2020. godine u 12 sati na početku pješačke zone u glavnoj prijedorskoj ulici.

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa COVID19 učesnici šetnje će se pridržavati mjera razmaka. Ukupan broj osoba u povorci neće moći preći broj od 50 i prioritet će imati članovi porodica ubijene djece. Učesnici skupa bi trebalo na lijevu ruku da stave trake, a nije dozvoljeno isticanje drugih simbola, zastava i transparenata koji nisu prethodno dogovoreni sa organizatorima. Obaveza je da svi učesnici nose maske.

Cvijeće sa imenima 102 djece bit će položeno u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Ta lokacija je jedna od sedam predloženih za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora. Podršku roditeljima ubijene djece i organizaciju ovogodišnjeg Dana bijelih traka dala je inicijativa “Jer me se tiče”, a provodi se u saradnji sa Centrom za mlade Kvart i Fondacijom za izgradnju kulture sjećanje iz Prijedora te Oštrom nulom iz Banja Luke.

Građani i građanke Sarajeva okupljeni u inicijativu “Jer me se tiče” najavili su obilježavanje Dana bijelih traka i u glavnom gradu. Na Ajfelovom mostu na Skenderiji biće postavljen privremeni memorijal sa imenima ubijene djece Prijedora. Okupljanje je u isto vrijeme, u 12 sati.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992.godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke, prenosi patria.


{$excerpt:n}