sri. jul 24th, 2024

Dugoročna vremenska prognoza: Kakvo nas ljeto očekuje

Prema prognostičkim materijalima za nadolazeću sezonu, ljeto 2020. godine (1. Juni – 31. august) na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010. godine.

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se i više od 60 posto. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 301, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 vrelih dana. Prognoza padavina na dugi vremenski period je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta bit će naujednačen,
s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina trebale bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine, ali i najmanja u osam godina.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (i do 60 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti mogući su i kraći periodi sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćenim grmljavinskim nevremenom i gradom, prenosi “Faktor“.


{$excerpt:n}

Povezano