Preostalih 20 “malina-respiratora” sutra dolazi u Sarajevo

– Avion je već poletio i sutra poslijepodne ga očekujemo u Sarajevu – kazao je Mujezinović za “Oslobođenje“.

Kada smo ga pitali za finansijski aranžman ovog leta, kazao nam je kako to ne spada u domen njegovog posla, te da nije upoznat sa tom informacijom. Osim toga, ni druge nadležne osobe u kompaniji Fly Bosnbia, iz samo njima poznatih razloga, ne žele govoriti o tome da li će i kako biti plaćen ovaj let na relaciji Sarajevo-Peking-Sarajevo i transport 20 respiratora, uz obrazloženje da nisu obavezni takve podatke otkrivati javnosti.

Naime, proteklih dana se u javnosti pojavila informacija kako je Srebrena malina sklopila ugovor o transportu respiratora iz Pekinga za Sarajevo. Za to je plaćeno 152.000 eura, odnosno oko 298.000 KM. Međutim, zbog, kako je pojašnjeno iz Fly Bosnie, nedostatka prostora u avionu, u letjelicu nije moglo stati svih 100 respiratora odjednom, nego je transportovano njih 80.

Za preostalih 20 respiratora, prema informaciji koja je bila dostupna javnosti, Fly Bosnia je tražila dodatnih 152.000 eura, dok su iz Srebrene maline tvrdili kako je transport svih 100 respiratora već plaćen.

Cijelu situaciju je, na prvi pogled, dodatno komplikovala činjenica da je Srebrenoj malini 27. maja isticala dozvola Agencije za lijekove BiH za uvoz medicinske opreme. Ovo je samo naizgled predstavljalo problem, jer je i prva tura respiratora dopremljena u Sarajevo iako Srebrena malina nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme. Podsjećamo, Agencija za lijekove je dozvolu izdala 27. aprila, a respiratori su u Sarajevo stigli 25. aprila. Poznato je da u ovoj državi, kada neko postigne neki dogovor, ni zakoni ne predstavljaju preveliku prepreku.

Uostalom, da li je cijeli posao nabavke 100 neupotrebljivih respiratora, vrijedan 10,5 miliona maraka, proveden u skladu sa zakonima provjeravaju Tužilaštvo BiH i SIPA.


{$excerpt:n}