Ponovno idu u šoping: Hrvati navalili u Srbiju

Hrvati mogu put Srbije po gotovo istim uslovima kao i prije 12. marta kada se granica zatvorila. U Srbiju ulazite samo s ličnom kartom, bez testa na Covid-19 i, najbitnije, bez obavezne samoizolacije od 14 dana.

Najčešće se kupuje duhan koji je u Hrvatskoj za trećinu skuplji. Po osobi se u Hrvatsku smije unijeti jedna šteka cigareta. Od alkoholnih pića, smije se prenijeti jedna litra žestokog pića te 16 litara piva. Svježe meso, suhomesnate proizvode i hranu za domaće životinje preskočite – to nećete moći unijeti u Hrvatsku.

U prodavnicu možete ući samo s maskama. Za 100 kuna dobit ćete 1.500 dinara i za taj iznos možete kupiti, na primjer, četiri velika paketa kafe.

“S obzirom na prošli put, prije korone, evo, pivo je nešto vrlo malo poskupjelo. Uspije se nešto uštedjeti”, rekao je “RTL“-u stanovnik Osijeka.

Njegova sugrađanka Snježana u Srbiju ide po lijekove, sokove, ono što je tamo povoljnije. “Oko 300, 400 kuna se može ušparati po jednom odlasku”, kaže.

Mnogi koji su se odlučili na taj put i u Srbiji kupuju hrvatsko. “Uvijek kupujemo hrvatsko u Srbiji jer je puno povoljnije i mislim da sam ušparao oko 100 eura”, kažu.

Put od Osijeka do Bogojeva u Srbiji dug je oko 40 kilometara, a to u prijevodu znači da ćete tamo i nazad za gorivo potrošiti oko 50 kuna.

Pri ponovnom ulasku u Hrvatsku također nema zastoja. Sve što vas čeka na hrvatskoj granici je SMS poruka s uputstvom da ako sumnjate na zarazu kontaktirate centar 112 te letak koji će vam uručiti carinik na kojemu piše da smanjite kontakt s drugim osobama sljedećih 14 dana.

Samoizolacije nema.


{$excerpt:n}