Vlada izbacila radnike iz Kompenzacionog fonda

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, će preko Kompenzacionog fonda da podijeli desetine miliona maraka pomoći za spas privrede i radnih mjesta. Međutim, zatvorila je vrata za predstavnike radnika i sindikata, a zbog kojih je, između ostalog, ovaj fond i formiran, saznaje portal CAPITAL.

kompenzacionog fonda

Naime, od sedam stolica u Upravnom odboru fonda, Vlada je za sebe rezervisala pet, dok će dvije dati poslovnoj zajednici.

Tako je Rješenjem koje je donijela na sjednici održanoj u petak mjesto u odboru obezbjeđeno predsjedniku Vlade RS, ministru finansija, ministru privrede i preduzetništva, ministru zdravlja i socijalne zaštite i ministru rada i boračko invalidske zaštite.

Kada su poslodavci u pitanju, u Upravni odbor su imenovani predsjednik Privredne komore Republike Srpske i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Podsjećamo, cilj fonda je direktna podrška preduzetnicima i poslovnim subjektima za saniranje šteta prouzrokovanih virusom korona.

Kompenzacioni fond je pravni nasljednik Fonda solidarnosti za obnovu Srpske koji je preuzeo njegova prava i obaveze, ali ne i članove upravnog odbora.

Naime, u sada već ugašenom Fondu solidarnosti radnici su imali dva predstavnika. Jedan je bila Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike, a drugi Nada Arlov, kao predstavnik zaposlenih u Srpskoj.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske su nam kratko poručili kako će od Vlade RS tražiti pojašnjenje u vezi ovih imenovanja nakon čega će saopštiti svoj stav.

Podsjećamo, nedavno su iz Konfederacije sindikata Republike Srpske izrazili ogorčenost što ih Vlada ne uvažava kao ravnopravnog partnera i što favorizuje Savez sindikata Republike Srpske kada su pozicije u upravnim odborima fondova u pitanju. Kako stvari stoje u ovom slučaju ni jedni ni drugi neće imati bilo kakav povlašten položaj.

Ne treba isključiti ni mogućnost previda, koji se Vladi Srpske nedavno desio kada je kroz Fond solidarnosti za obnovu Srpske ostavila mogućnost da ga pune i radnici, kao što je to bio slučaj nakon poplava iz 2014. godine, da bi se  naknadno pravdali da tu opciju neće koristiti.

CAPITAL : Dejan Tovilović

Чланак Vlada izbacila radnike iz Kompenzacionog fonda се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


{$excerpt:n}