“Ukoliko krene stampedo otvorićemo pet Vučjaka”

“Problem migracija nije samo problem Bihaća i Unsko-sanskog kantona, nego cijele države i svi se moraju time baviti. Upozoravam da nećemo dozvoliti haos u Bihaću i da, ukoliko krene stampedo migranata o kojima niko neće da vodi računa, otvorićemo pet novih Vučjaka ukoliko bude potrebno i o tome će neko morati voditi računa”, izjavio je Fazlić.

On je komentarisao i pismo Johana Zatlera, šefa Delegacije Evropske unije u BiH, u kojem se on požalio na politiku vlasti u USK prema migrantima i izbjeglicama, te istakao zabrinutost zbog najava o zatvaranju centra “Bira” i odnosa prema maloljetnim migrantima, pišu “Nezavisne“.

Podsjećamo da je Zatler u pismu skrenuo pažnju na zastrašivanje humanitarnih partnera, kao i na to da je otvaranje ili zatvaranje prihvatnih centara za migrante u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, te upozorio na mogućnost uskraćivanja humanitarne pomoći.

“Evropska unija je naš najznačajniji partner i donator i da nije njih bilo u posljednje tri godine ovdje bi bila prava katastrofa. Svima je u interesu da se kroz zajednički dijalog pronađu rješenja i nastavi dobar posao koji smo uradili u proteklom periodu jer je 70.000 migranata prošlo kroz naš kanton”, istakao je Fazlić.

I pored pomenutog pisma, ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić najavio je u narednim danima aktivnosti čiji je cilj da se rasformira i zatvori centar “Bira”, a da se preostali migranti koji tamo borave, njih oko 700, prebace u prihvatni kamp Lipa.


{$excerpt:n}