sri. jul 24th, 2024

Izetbegović: Bolje im je da na vrijeme prestanu zamarati i sebe i nas

“Nema dana da u srcima ne osjećamo zahvalnost ljudima koji su bili spremni rizikovati živote. Prisutni su u našim mislima i našim politikama”, kazao je Izetbegović.

Danas se posebno sjećamo, poručio je, ubijene djece na tuzlanskoj Kapiji.

“Ne znam ko može uopće obećati da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu. Kako će je pocijepati? Ona zastava koja se 22. maja 1992. godine podigla pred Ujedinjenim nacijama nikada više neće biti skinuta. Mogu da prave krize, da prave blokade, da se nadaju da ćemo se mi umoriti, da će ovo sve da nam dosadi. Nikada! Ljudi su položili živote, zašto mi ne bismo potrošili nešto energije, nerava, strpljenja da to sačuvamo. Ovo je, što kažu u šahu, pobijeđena partija, samo je treba do kraja valjano dovršiti. Bolje im je da na vrijeme prestanu zamarati i sebe i nas. NIkada neće Srebrenica, Tomašica, Brčko, sva ta mjesta patnje i gdje su sahranili nevine ljude, nikada neće šehidska krv hrabrih boraca biti zaboravljena niti poništena nekim političkim odlukama”, kazao je Izetbegović, prenosi “N1“.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.


{$excerpt:n}

Povezano