sri. jul 24th, 2024

U bh. entitetu RS osam novih slučajeva koronavirusa, dvije osobe preminule

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata registrovano je osam slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije zaražene osobe su preminule, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite ovog bh. entiteta.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da je preminula sedamdesetjednogodišnja ženska osoba i Bolnica Prijedor je prijavila je da je preminula osamdesetjednogodišnja ženska osoba. Preminule su imale više hroničnih udruženih oboljenja.

Kako se navodi u saopćenju objavljenom jutros, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 489 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod osam osoba.

Riječ je o pet ženskih osoba i tri osobe muškog pola. Dvije žene su srednje životne dobi, a tri starije životne dobi. Jedan muškarac je starije životne dobi, dok su dva muškarca srednje životne dobi. Prema mjestu prebivališta po dvije osobe su iz Doboja i Modriče, i po jedna osoba je iz Gacka, Bosanske Gradiške, Teslića i Prijedora“, saopćeno je iz ministarstva.

Pet osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima. Jedna osoba je hospitalizovana, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.359 slučajeva virusa korona, a ukupno su preminule 102 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka – 588
Maglaj – 145
Čitluk – 96
Mostar – 93
Sarajevo – 79
Laktaši – 79
Široki Brijeg – 60
Bosanska Gradiška – 57
Prijedor – 52
Doboj – 50


{$excerpt:n}

Povezano