Bajram u porodici Brekalo u Mostaru uvijek svečan i lijep

Supružnici Muamer i Aida, roditelji šestogodišnje Esme, i ovogodišnji blagdan dočekuju sretni i ponosni, nakon svetog mjeseca u kojem su osim posta i redovnih namaza, nastojali činiti i druga dobra djela.

Muamer je u Mostaru godinama po tome i poznat. Još prije deceniju pronašao je i vratio značajnu svotu novca, kasnije je činio napore kako bi se sačuvale šume iznad grada koje su zahvatali veliki požari, a kaže i kako posebno voli pomagati u mjesecu ramazanu. I ove godine sa prijateljima je obišao brojne porodice, naročito mlađe koji su u mubarek danima dobili laptope za online školske sate u vremenu pandemije, o čemu ne voli pričati.

Porodica Brekalo – Anadolija

Pamtim i Bajrame u djetinjstvu, kasnije i one provedene pod granatama u vremenu rata, do ovih posljednjih. Uvijek je svečano i lijepo. Otkako smo dobili Esmu, Bajrami su još veseliji i bogatiji“, pričao je u razgovoru za Anadolu Agency Muamer Brekalo.

Supruga Aida je iz Kalesije. Bajramsku baklavu pripremila je dva dana prije blagdana. U bajramskoj sofri dominiraju hercegovački specijaliteti, a kaže i kako je u svom novom domu sačuvala i dio bosanske kuhinje. Prvi bajramski dan i ovog puta tradicionalno će započeti ranim odlaskom u dom Muamerovih roditelja u naselju Humi na sjeveru Mostara. Bajram namaz u mjesnoj džamiji u ovom kraju doživljava na poseban način.

Riječ je o mjestu u kojem se svi međusobno dobro poznajemo. Ljudi su prisni, žive jedni s drugima decenijama i taj odnos teško je dočarati riječima. Nemoguće mi je u nekoj drugoj džamiji doživjeti Bajram kao u onoj na Humima. Jedne prilike sam zakasnio, pa sam namaz obavio u jednoj od gradskih džamija. Nije ni izbliza kao tamo, iako je i ovdje džamija bila ispunjena vjernicima. Lijep običaj su razgovori i druženja s rodbinom i prijateljima kod džamije nakon Bajram-namaza. To oduvijek ima posebnu draž“, podsjećao se Muamer.

Esmu prvog bajramskog dana osim oca, daruju i djed, amidže i bliži srodnici. Dosad zbog tradicije i običaja od kojih ne odstupaju, bajramske dane nikad nisu proveli u Aidinom kraju u Kalesiji. Tamo idu obično nakon Bajrama. Muamer podsjeća i kako to ne dozvoljavaju ni obaveze na poslu u Jablanici.

Prvi dan uvijek je rezervisan za porodicu. Osim kod roditelja u čijoj kući započeo svaki Bajram, posjećujemo redovno braću, amidže, daidže i tetke. To je običaj koji također gajim još iz djetinjstva i koji ću nastojati sačuvati i prenijeti na svoje dijete“, kazao je Muamer.

Na kraju je zahvalio svim pojedincima, kompanijama i udruženjima koja su učestvovala u akcijama pomoći osobama u stanju potrebe, čiji je bio učesnik tokom mjeseca ramazana. Pomaganje, razumijevanje i lijepa riječ će kako kaže, zauvijek krasiti ramazane i bajrame u ovom podneblju.


{$excerpt:n}